Motivationen till att lära sig språk

Publicerad 2014-04-15 22:05:00 i Språk,

För några dagar sedan fick jag en kommentar från Amanda, en tjej med ett fint namn och en fin blogg, (kolla in hennes blogg --> http://www.amandalouise.org) om hur jag har fått motivationen till att lära mig så många språk. Jag tänkte första bara svara direkt men insåg att det faktiskt är en rätt lång historia så därför skriver jag nu ett eget inlägg om det! :)
 
Allting började för några år sedan med mitt absolut främst favoritspråk, franskan. Jag började drömma om att flytta till Frankrike och ägnade mycket tid åt franskan, jag läste böcker, såg filmer, hittade franska vänner och så vidare. Jag målade upp en bild om att Frankrike var ett drömland och om jag åkte dit skulle allt vara perfekt. Då var jag cirka 14-15 år och efter ett tag insåg jag att Frankrike inte var så perfekt ändå, men det gjorde mig faktiskt ingenting – jag var fortfarande helt kär i landet och språket! 
 
Senare när det var dags att välja gymnasium hade jag ingen aning om vad jag ville göra och vilken linje jag ville gå (detsamma gäller nu med universitet haha, jag är omöjlig!) och det slutade med att jag nu går den humanistiska linjen med inriktning språk. Faktum är, att det var mina vänner som tyckte jag skulle gå den linjen eftersom jag gillar språk – och det visade sig vara ett utmärkt val!
 
Så när jag började på gymnasiet fortsatte jag att läsa franska och är nu på steg fyra. Det, och svenska och engelska, var det enda språket jag läste under det första året på gymnasiet. Men det är nu det mer spännande börjar, för i tvåan skulle vi nämligen få börja med ytterligare ett språk, och jag var helt inställd på att läsa tyska. Jag tänkte att det verkade kul och att det även är ett bra språk att kunna. Men klassen var väldigt splittrad, de flesta ville läsa italienska eller franska och det var två färre som ville läsa tyska – och därför sa rektorn att den kursen inte kunde bli av, skolan skulle förlora pengar på det. Detta resulterade i flera protester och samtal med rektorn, varav jag från en av rektorerna fick ett rätt konstigt svar haha, att jag borde läsa italienska så jag kunde prata det när jag åker skidor i alperna... 1. Jag åker inte skidor, har gjort det en gång och 2. Man kan ha lika bra användning av de andra språken såsom franska och tyska där... Efter mycket om och men var det bara jag kvar som fortfarande ville läsa tyska, och för att få göra det bad jag rektorn om att på egen hand få läsa in steg ett under sommarlovet och sedan hoppas in i steg två-klassen och läsa dubbla språkblock- alltså tyska och franska där man egentligen bara ska läsa ett av språken.
 
Utöver detta blev jag även tvingad till att läsa italienska, vilket tyvärr gör att min motivation till det kanske inte alltid är på topp, men det går bra så jag är glad över att få chansen att lära mig ytterligare ett språk. Jag läser även latin som hjälper mycket när det kommer till att förstå de romanska språken! Språk är otroligt kul, så jag är väldigt glad över att jag skippar min håltimme för att läsa tyska och på köpet får studera italienska! :)

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Linafoto

Publicerad 2014-04-15 22:05:50

Svar: Tack :D

Postat av: Ida Lindborg ♡

Publicerad 2014-04-15 23:41:07

Åh vad roligt att du har hittat något som passar dig! Att kunna språk är verkligen viktigt och jättebra inför framtiden! Jag går sista terminen på högstadiet och har väldigt lätt för språk själv. Jag läser Engelska och Spanska och har betyg A i båda. När jag blir äldre vill jag gärna åka till USA ett år för mina kusiner bor där och det hade varit hur roligt som helst att studera något där :') Har aldrig varit där men precis som du så målar jag upp en bild att USA är drömlandet. Min mamma var au pair i USA ett år, funderar med på det senare men jag vet inte. Jag är just nu 16 år så jag får se senare i livet, det är ju bra med drömmar! :D Roligt med denna bloggen förresten!

Sv: Åh tack, vad roligt att du uppskattade det! :D kram

Svar: Åh vad roligt att höra! :D Au pair är också något jag funderar på, men precis som du så vet jag inte! Jag får se vart livet tar mig haha! :D
Amanda

Postat av: Lilla Lii

Publicerad 2014-04-16 12:39:05

Hm, önskar att jag också var sådär motiverad till att lära mig andra språk!
Jag tycker att språk är fint men jag är så omotiverad och dålig när det gäller att lära mig in det... Svenska och engelska funkar för mig, men jag försöker bli bäst på de båda två också! :)

Svar: Det var supergott också! :)

Svar: Så länge man tycker det funkar är ju det också jättebra! :D Speciellt om man satsar på att bli bäst! ;)
Amanda

Postat av: Ida Lindborg ♡

Publicerad 2014-04-16 23:19:06

Sv: hehe ja precis! vi får helt enkelt ta dagarna som de kommer ;)

Postat av: Amanda Louise

Publicerad 2014-04-29 21:07:11

Guud vad mysigt att du skrev här om hur du hittar din motivation, det är grymt! Massa lycka till, du inspirerar mig!

Svar: Åh tack så mycket!! :D
Amanda

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Amanda

Jag är en 18-årig tjej som en dag åkte till Stockholm, tog chansen och vågade- vilket resulterade i ett sommarjobb på Disneyland utanför Paris! Här kommer du kunna läsa om livet i Frankrikes huvudstad, hur det är att tillfälligt flytta hemifrån och dessutom till ett annat land och självklart- hur det är att jobba på Disneyland! Så, häng med mig till Paris i sommar! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Flag Counter